JOM MAIN! 5 GAMES AT HOME (PART 2) June 24, 2015 11:34

3) Bermain Puzzle

Bermain puzzle merupakan kegiatan yang sangat disukai oleh anak2 and can be a challange for them.....dgn bermain puzzle anak2 akan melatih daya imaginasi dan kreatif utk membentuk sebuah gambar dr pecahan2 gambar..... selain tu, ada juga puzzle2 yg membentuk huruf2 abjad sehingga melatih pengetahuan anak2 ttg huruf.

4) Meloncat (skipping)

Selalunya kanak2 disleksia tidak suka untuk meloncat (skipping) krn mrk mengalami kesukaran menyesuaikan diri dgn masa lompatan....dapatkan tali skipping untuk anak anda dan membantu mereka berlatih di rumah....ini akan membantu mereka membina stamina mrk dn jg kordinasi tangan & kaki krn anak2 disleksia cenderung letih dgn lebih mudah dan menguatkan kordinasi tgn & kaki.

5) Permainan Kad

Permainan kad adalah salah satu alat pembelajaran yang terbaik yang pernah dicipta......permainan kad menyeronokkan dan pada masa yang sama terdapat banyak kemahiran yang diperlukan untuk bermain kad yg anak2 perlukan......permainan boleh dimain dgn keluarga atau rakan2 spy pada mulanya kanak2 dgn masalah pasti menang. wink emoticon
.
Menyusun dan memberi kad amat sesuai utk membantu anak2 menggunakan tangan mereka dgn lbh baik.....permainan pertama dpt dijelaskan secara peribadi supaya kanak2 disleksik faham cara mainan.

Menajamkan memori, peregerakkan mata, urutan idea, bercakap, berfikir, bergaul bersama-sama dgn org lain, memahami jumlah - kesemua ini akan bertambah baik melalui penggunaan berterusan bermain kad!!!

JOM MAIN!!!